Miten talvella voi juosta?

Jatkuuko sinulla juoksuharrastus talven tultua, vai onko se enemmän lämpimien vuodenaikojen aktiviteetti? Entä voiko juoksua aloittaa talvella ? Minulta on tässä viimevuosina kyselty monesti aiheesta. Tyypillisesti kysymykset ovat joku näistä kolmesta:

  1. Eikö ole kylmä?
  2. Eikö ole liukasta?
  3. Kannattaako juosta, vaikka ei pääse yhtä kovaa?

Talvi tietty asettaa juoksulle omat vaatimuksensa, mutta ei se sen kummallisempaa ole. Varsinkin, jos lenkit ovat lyhyitä ja juostaan kodin lähettyvillä, ei ole vaaraa jäädä kelin armoille paleltumaan. Pipo päähän, hanskat käteen ja ulos, se on näin simppeliä!

Mitään ihmekikkoja ei tosiaan tarvita, mutta tässä tulee muutama vinkki, jotka olen itse kokenut hyväksi ja joilla saa juoksun kulkemaan myös talvella.

Kun astut ulos ja sinulla on lämmin voit olla varma, että juostessa tulee jo ekan kilsan kohdalla hiki. Juoksuun kannattaa siis pukeutua kevyemmin, kuin vaikka kävelyyn. Minä toteutan tämän jättämällä välikerrastoja pois, sekä pitämällä kevyempää takkia. Päässä minulla on aina tuulenpitävä pipo ja käsissä hanskat. Lenkin alussa saattaa olla aavistuksen viileää, mutta nopeasti kroppa lämpenee ja lenkistä tulee mukavampaa, kuin hikoillessa läpimärkänä. Jalassa minulla on trikoot, tai rennot tuulihousut. Hyvänä lisänä pidän kaulassa putkihuivia ja ranteissa hikinauhoja, jotka lämmittävät mukavasti.

Kengiksi käy samat lenkkarit joilla juokset muutenkin, mutta pienin varauksin. Märällä ne kastuvat, eikä jäällä ei ole pitoa. Itse juoksin useamman talven ”kesä”-lenkkareilla ilman ongelmia. Piti vaan miettiä enemmän missä juoksee ja miten, eli tiukat mutkat varovasti! Nykyään käytän talvella maastokelpoisempia kenkiä, joissa enemmän kuviota pohjassa. Tietenkin, jos talvella on kuivaa, niin samoilla asvalttikengillä menen, kuin kesälläkin. Myynnissä on tietty nastalenkkareita vedenpitävällä kalvolla, joilla pitoa löytyy jäiseltäkin tieltä, eivätkä sukat kastu ekassa lätäkössä, mutta suosittelen testaamaan omat lenkkarit eka ja hankimaan vasta tarpeen tullen.

Yksi syy miksi tykkään juosta talvella on kiireettömyys. Kun keli on haastavampi ei ajatella vauhteja, vaan mennään rennosti maaston mukaan. Vauhdin tippuessa voidaan pidentää lenkin kestoa, jolloin saamme hyvän treenin tehtyä. Tämän takia talvi onkin loistavaa aikaa rakentaa peruskestävyyttä.  Lumi on myös pehmeä alusta, jolla on mukava juosta.

Minä aloitin juoksemisen aikoinaan keskellä talvea, kun olin jo useamman kuukauden kävellyt säännöllisesti lenkkiä. Lähdin liikkeelle juoksemalla viimeisen kilometrin kävelylenkistäni ja pikkuhiljaa pidensin matkaa. Juoksu on hyvä tapa tehostaa kävelyä ja päästä samalle sen makuun, sillä se ei ole joko/tai, vaan reipasta ulkoilua kumminpäin vaan!

Aloita jo tänään, niin huomenna olet vanha tekijä!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s