Olet mitä ET syö!

Kaikki tietävät, että jatkuva liiallinen sokerin syönti ei ole hyvä asia ja se voi kerryttää rasvakudosta ylimääräisen energiansaannin myötä, mutta sitä tekee vaan niin usein mieli eri herkkujen muodossa. Helppoahan se olisi, jos vain kehottamalla ”syö vähemmän karkkia/pullaa/sipsejä” toinen lopettaisi jatkuvan napostelun ja sitä kautta vaikuttaisi positiivisesti omaan terveyteensä.

Minä pohdin aina syitä tavanomaiselle käytökselle ja keinoja muuttaa sitä kohdistamalla huomion ongelman aiheuttajaan.  Toteaminen ”syö vähemmän sitä” pitäisi korvata ohjeistamalla ”syö enemmän tätä”. Tämä perustuu minuun huomioon, että kun ravinnosta puuttuu tärkeitä palikoita, kuten pehmeää rasvaa, proteiinia, sekä kuitua, on tasapainoinen syöminen ja jaksaminen vaikeaa. Olet siis jatkuvasti nälkäinen ja väsynyt, sekä napostelet herkästi kun et syö riittävästi pehmeää rasvaa, proteiinia, sekä kuitua. Päinvastainen siis tapahtuu lisäämällä näitä ruokailuun!

Edellämainitut ravinnon ”Kolme Kovaa” ovat avainasemassa mm. hormonitoiminnassa, kudosten uusiutumisessa, sekä vatsan hyvinvoinnissa. Nämä saavat aikaan kylläisyyttä, eli pitävät myös nälkää poissa pidempään. Kun nämä kolme löytyvät päivittäisiltä aterioilta saat tarvittavia ravinteita, sekä energiaa tasaisemmin, jolloin se karkkipussikaan huuda nimeäsi yhtä kovaa kaupan hyllyllä.

Ongelma joka usein johtaa on liiallinen vähäkuituinen ja ravinneköyhä, mutta runsas energinen ruoka, joka tuo kylläisyyden vasta isoissa määrissä. Epätodennäköisempää on syödä itsensä ähkyyn pilkotuilla kasviksilla, pavuilla ja hapankaalilla, mutta tiedän kokemuksesta, että pastan, vaalean leivän, tai pullan (rasva-sokeri-herkku) kanssa raja ei tule hetkessä vastaan.

Tämä ”Kolme Kovaa” on siis tarkistuslista omaan syömiseen, jonka avulla voit miettiä mitä lautaselta oikein löytyykään ja mitä sieltä pitäisi. Printtaa, laita jääkaapin oveen ja täytä siihen kriteerit täyttäviä ja itsellesi mieleisiä aineksia.

Muista myös nauttia ruoasta!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s