Voiko talvella pyöräillä?

Talvi tuli ja nyt alkaa varmasti taas puheet talvipyöräilystä. Minulta usein kysytään miten voin polkea talvella ja eikö tule kylmä. Vastaus otsikon kysymykseen on kyllä ja seuraavaksi kerron omat niksini pyörällä liikkumiseen talvikautena ja miten pysyä lämpimänä.

Talvella suurimmat haasteet luo:

  • Kylmä ilma (pakkanen, tuuli)
  • Alusta (lumi, jää)
  • Pimeys

Kylmyydeltä suojaudutaan vaatteilla ja tänä päivänä teknisiä kerrospukeutumiseen toimivia vaatteita saa edullisesti. Nämä usein toimivat myös muissakin talvi aktiviteeteissa. Pieni pakkanen vielä menettelee, mutta varsinkin rannikolla puhaltava jäinen tuuli moninkertaistaa kylmyyden. Tämän takia tuulelta suojautuminen on tärkeää, jotta pyöräily pysyy mukavana. Itse puen aina päälle seuraavat:

  1. Hikeä siirtävä aluskerrasto
  2. Lämmin välikerrasto (fleece yms.)
  3. Tuultapitävä kuori

Housuina minulla on tuulta pitävät pitkät pyöräilyhousut, joissa on korkea vyötärö, henkselit ja pehmustetta persuksissa. Tähän päälle voi vetästä vielä kuorihousut, kun keli sitä vaatii! Kenkinä toimivat mitkä vaan lämpöiset ja vedenpitävät talvikengät, tai lukkopolkimia varten suunnitellut talvipyöräilykengät. Kannattaa laittaa lämmin sukka ja varmistaa, että kenkä ei ole liian tiukka, sillä ilmaa pitää jäädä jalan ja kengän väliin. Herkät alueet täytyy suojata hyvin, kuten alaselkä, nilkat, ranteet, kaula, korvat jne. Omat luotto ”asusteet” ovat rannehikinauhat suojaamaan hihan ja hanskan välimaaston, villasukan varret nilkkaan, sekä tarha-aikojen unohtunut klassikko, kauluri. Päähän tuulenpitävä pipo ja kypärä!

Entäs lumi ja jää sitten, eikö ajaminen liukkaalla ole vaarallista? Kyllä liukkaalla kelillä pitää aina olla valppaampi ja varsinkin hiljentää vauhtia. Oma normaalisti 25min työmatka saattoi talvella pidentyä usein vartilla. Pieni hinta turvallisuudesta. Kun alusta on liukas, pitää renkaiden olla oikeanlaiset. Lumessa pärjää melko hyvin kuvioidulla renkaalla, jollainen monessa pyörässä saattaa jo olla, mutta jäiselle tielle tarvitsee nasta, mikäli meinaa sujuvasti edetä. Hyvä talvipyörä on sellainen, johon saat vaihdettua talveksi leveämmät kumit ja tälläisiä ovat hybridit, maastopyörät, tai perinteiset naisten ja miesten pyörät. Lähde siis rauhallisesti liikkeelle, ota mutkat varovasti ja älä hurjastele!

Talvella tuppaa olemaan pimeää varsinkin niihin aikoihin, jolloin useammat esimerkiksi työmatkaa polkevat. Tällöin on tärkeää nähdä ja tulla nähdyksi. Edullisin tapa tulla nähdyksi on muutaman euron heijastinliivi, sekä led-valot pyörän ohjaustankoon ja satulatolppaan. Melko usein kaupungissa katuvalaistus on riittävä näkemään eteensä, mutta esimerkiksi puistojen, sekä metsiköiden läpi mentäessä voi tulla pimeitä pätkiä. Näitä varten minulla on tehokkaampi lamppu valaisemaan tien, tai sitten pysyn poissa pimeiltä reiteiltä.

Pyöräily on aina mukavampaa, kun on kunnolliset varusteet, eikä niihin ole pakko käyttää paljon rahaa, minulla on paljon kamaa Lidlistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s